tiistai 17. toukokuuta 2011

amerikkalaisuus

Erään nimeltämainitsemattoman äidin mielestä puhun liikaa laihduttamisesta ja liian vähän "asioista, joita me haluaisimme kuulla". (Oot silti ihanin!) Amerikkalaisuus on niistä kuulemma yksi, joten täältä pesee otsikolla amerikkalaisuus Roosan silmin (varoitus: joitain asioita on kärjistetty, enkä varmaankaan osaa arvostaa hyviä asioita ennen kuin palaan kotiin, eikös se aina mene niin? ;>):

Amerikka. Roskaruoan, isänmaallisuuden, outojen mittayksiköiden, kulttuurien monimuotoisuuden ja isojen bucksien maa. Noin muun muassa.

Amerikkalaiset ovat erittäin isänmaallisia. Tähtilippuja on kirjaimellisesti joka paikassa- kuisteilla, autokaupan edessä, bussien ikkunoissa.. You name it! Eihän sitä sovi unohtaa, että ollaan Amerikassa, vai mitä? Kansallislaulua laulettaessa amerikkalaiset laskevat oikean kämmenen sydämen päälle, muun maalaisilta vaaditaan täyttä hiljaisuutta (me, jotka emme todellakaan laula mukana saati laita kämmentä sydämen päälle saamme osaksemme erittäin paheksuvia katseita.)

Amerikkalaisilla on paljon tabuja sekä uskomattomia ikärajoja. Saat ajaa autoa vajaa 16-vuotiaana, mutta saat juoda laillisesti 21-vuotiaana.. Kuka vielä ihmettelee kolareiden määriä? Alastomuus on tabu, seksi on tabu ja kummatkin ovat amerikkalaisille uskomattoman vaikeita asioita käsitellä.

Amerikkalaisilla ei ole maalaisjärkeä- se on korvattu ylivarovaisilla säännöillä. Saunarules on tähän mennessä naurettavin sääntölista, mihin olen törmännyt. Mutta onhan näitä vaikka millä mitalla.. "lasten ei tule olla -5 celsiuksen pakkasessa kauemmin kuin puoli tuntia, muuten he saattavat saada pysyviä vaurioita" on kuitenkin tällä hetkellä ainoa, minkä jaksan muistaa. Hassua sinänsä, koska näihin maalaisjärjettömiin ylivarovaisiin sääntöihin ja ohjeisiin turhautuu joka päivä..

Amerikkalaisten mielestä Burger King on terveellisempää kuin McDonalds ja Applebeesissäkin on ihan ok syödä pari kertaa viikossa. Lapset nauttivat peanut butter and jelly-leipiä sipseillä lounaaksi ja makaronia voilla päivälliseksi, jälkkäriksi on tietysti Ben&Jerrysiä. Jos perheessä syödään hedelmiä, se on USKOMATONTA ja jos perheessä syödään jopa vihanneksia, on aika pyörtyä.

"Amerikkalainen" ei ole vain valkoihoinen amerikan aksentilla englantia puhuva perus jenkki, vaan amerikkalainen voi ihan hyvin olla tummaihoinen vahvan aksentin omaava tai aasialaiset piirteet omaava täydellistä englantia puhuva henkilö. Puhumattakaan niistä Etelä-Amerikasta lähtöisin olevista ihmisistä, joihin törmäät niin ruokakauppojen kassoilla, taksien rattien takana kuin soittaessasi asiakaspalveluun.

Amerikkalaiset elävät baseballille ja amerikkalaiselle jalkapallolle. Suomen voitto jääkiekon MM-kisoissa ei voisi vähempää hetkauttaa, varmaan kuulivat Suomesta ensimmäistä kertaa jos sattuivat eksymään jääkiekkoaiheisille sivuille.. Baseball ja football sen sijaan.. Kumpaakaan en ymmärrä, joten pitäkööt urheilulajinsa:D

Amerikkalaiset harrastavat paljon small talkia, joka on mielestäni sekä hyvä, että huono asia. Ihmiset ovat paljon ystävällisemmän ja avoimemman oloisia kuin Skandinavissa, mutta olen huomannut, että amerikkalaisten on vaikea saada sydänystäviä, varsinkin kolmenkympin rajapyykin ylitettyään. Syytän tästä small talkia ja sellaista "eipä puhuta nyt mistään syvällisistä asioista"-asennetta. Small talk saattaa aiheuttaa myös sen, että kanssasi ystävällisesti puhunut henkilö on selkänsä käännettyään nauramassa sinulle ja jutuillesi.

Amerikkalaiset rakastavat Apple-tuotteita. Jokaisesta taloudesta löytyy niin ipodit, ipadit, macbookit kuin iphonetkin. Vähintään yksi jokaista.

Amerikkalaiset ovat mielestäni itsekkäämpiä kuin suomalaiset, mikä on näin suomalaisena yksi eniten ärsyttävimmistä asioista. Amerikkalaiset ovat myös erittäin perhekeskeisiä, eikä omaa lasta lakata kehumasta ja tuomasta esille.

Syytän väsymystä siitä, että teksti on tökkivää ja plaaplaa. Tiedän, se on myös negatiivissävytteistä, mutta käsky kävi joten saamanne pitää. Ja kuten sanoin, niitä hyviä asioita ei varmaankaan osaa arvostaa ennen kuin ne menettää. Vaikka tämän vuoden jälkeen tulen varmaan olemaan hieman puolustuskannalla USAn suhteen, on oma maa silti se makein mansikka. ;>

PS jos haluatte kuulla jotain erityistä amerikkalaisista tai Amerikasta tai ihan mistä vaan, niin kysykää tai vaatikaa niin kuin nimeltämainitsematon äiti. Muuten aion kirjoittaa siitä, että olen laihtunut kuutisen kiloa ja joudun kiristämään farkut vyöllä jos niitä haluan pitää! Voisin myös kirjoittaa siitä, kuinka otti päähän, kun söin tänään suklaarusinoita. Eikä ne edes olleet läheskään niin hyviä kuin Pandan.

PS En ihan oikeasti voi uskoa, että
a) olen laihtunut
b) olen koukussa liikuntaan
c) kummatkin yllämainitut tekevät minut ihan superiloisiksi! PLUS en enää vihaa kroppaani yhtä paljon kuin ennen, joten kyllä, jos laihtuminen saa minut sinummiksi kroppani suhteen niin aion sitten myös laihduttaa. :)

2 kommenttia:

  1. Jeeee, go Roosa! saisinpa mäkin laihdutettua.. noo, nautin sentään silti niistä liikunnan iloista:)

    VastaaPoista
  2. Sulla on niin mitättömän vähän mistä laihduttaa;> pääasia, että tulee hyvä olo, eiköhän ne haluamas pari kiloa sit tipu pois ajan kanssa! Mut en ois ikinä usko et liikuntaan voi jäädä koukkuun: D

    VastaaPoista